Menú Secondari
TwitterFacebookYoutubeInstagram
Menú Principal

t ome sc 5 Ago, 2019 Notícies | 0 comentaris

Coneix la història de Teresa Pla Meseguer, La Pastora de Castelló

Coneix la història de Teresa Pla Meseguer, La Pastora de Castelló

Sabies que l’obra “Instruccions per a no tenir por per si ve la pastora” de La Ravalera Teatre està basada en una història verídica? És la història d’en Teresa Pla Meseguer, que amb el sobrenom de ‘La Pastora’, va acabar sent un dels personatges més misteriosos i controvertits de Castelló.

Una malformació genital va decidir el futur de La Pastora

Teresa Pla Messeger va nàixer en 1917 en Vallibona, Castelló, en una família amb pocs recursos. Al naixement, ningú va saber dir exactament quin era el seu sexe i van decidir inscriure-la com a dona per a evitar-li el servei militar en el futur. Des de ben petita treballava al camp ajudant als pares com a pastora.

Teresa presentava una malformació genital, era hermafrodita, però ella sempre es va sentir home i així ho van fer notar també els seus trets facials i corporals en créixer. A causa d’això, va ser objecte de burles, humiliacions i menyspreu. A conseqüència, va haver d’utilitzar la violència i la por per fer-se respectar.

El gran canvi de la seva vida es va produir a 1947 quan un grup de guàrdies civils la van detenir. La van obligar a despullar-se per a demostrar que en realitat no era una dona. Arran d’això, va fugir a Refalgarí, Tarragona i es va unir a l’Agrupació de Guerrillers de Llevant i Aragó (AGLA), que continuaven lluitant contra els Feixistes.

la-pastora

Va decidir unir-se als maquis i lluitar contra el Feixisme

Els maquis la van acceptar i la van ajudar a convertir-se en home sota el nom de Florencio tot i que tothom continuava cridant-lo La Pastora.

Els guerrillers estaven amagats a les muntanyes i La Pastora sobrevivia en soledat en una cova. Es va convertir en el malson de la Guàrdia Civil que li van donar el sobrenom de “el terror del Caro”, per totes les morts  atribuïdes.

Va treballar de pastor a Andorra, però va ser detingut a 1960. Va ser entregat a la justícia espanyola i el van condemnar a 30 anys de presó  per les morts de 21 guàrdies civils, 7 alcaldes i un ermità. Va passar per presons de dones i d’homes i va ser qualificat pel franquisme com “dona repel·lent, lèsbica, sanguinària i amb instints de hiena”.

Florencio va sortir de la presó a 1987, va aconseguir canviar el sexe al Registre i va morir a 2004 als 87 anys.

Pareix que La Pastora mai va matar a ningú, però la seva història i llegendes van calar a Castelló.

Ara, La Ravalera Teatre de València han creat l’obra “Instruccions per a no tenir por de la pastora”, basada en la història i llegendes d’aquest personatge. Si vols saber més informació, no et perdis aquesta interessant obra que forma part de la gira de teatre 2019/20 de la Xarxa Alcover.

llarga_instruccions-per-a-no-tenir-por

Escriu un comentai

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *