Menú Secondari
TwitterFacebookYoutubeInstagram
Menú Principal

t ome sc 3 Set, 2020 Notícies | 0 comentaris

Curiositats de la pilota valenciana amb l’exemple de L’Home Bo de Caterva Teatre

Curiositats de la pilota valenciana amb l’exemple de L’Home Bo de Caterva Teatre

En aquesta temporada de teatre de la Xarxa Alcover aprendrem a jugar a la pilota valenciana, però… sabem el que són els trinquets valencians? En aquesta entrada de blog us expliquem què és la pilota valenciana, què són els trinquets valencians i algunes curiositats molt interessants.

Com es juga a la pilota valenciana

 

La pilota valenciana és un joc autòcton del País Valencià en què dos equips formats de dos jugadors cadascú juga a llançar-se una pilota amb la mà i sota determinades regles. Per exemple, que la pilota ha de passar per sobre d’una corda.

A diferència de la pilota basca, els jugadors estan acarats i separats per una corda o per unes ratlles. A més, s’hi pot jugar al carrer o en un trinquet.

El trinquet és el lloc de joc més habitual per a les modalitats d’escala i corda i de raspall. Té forma rectangular, però el que més simbolitza un trinquet és l’escalera on asseu el públic per a veure el partit.

Curiositats i tradicions del joc de la pilota valenciana

 

La pilota valenciana es juga a València des d’abans de la conquesta de Jaume I. Va ser un Joc Reial per part de la Corona d’Aragó.

No obstant, va començar a considerar-se una ofesa a Déu i va estar declarat il·legal durant sis segles, del 1391 fins al 1991. A causa d’això, la ciutat de València va declarar el 14 de juny com el “Dia de la Pilota Valenciana”.

La pilota valenciana va ser un dels esports d’exhibició a les Olimpíades culturals celebrades als Jocs Olímpics de Barcelona de 1992. Amb partides de galotxa, llargues i raspall.

El trinquet de Pelayo, inaugurat a 1868, és el recinte esportiu més antic d’Europa.

En 2019 van crear un videojoc gratuït de pilota valenciana anomenat ‘Trinquet’, per a jugar amb mòbils o tabletes.

L’obra l’Home bo de Caterva teatre defineix molt bé el que significa jugar a pilota

A la gira de teatre 2020/21 de la Xarxa Alcover d’aquesta temporada tenim una obra de teatre que reflecteix molt bé com és el joc de la pilota valenciana. 

És “l’Home Bo” de Caterva Teatre i conta la història de tres dels més grans pilotaris valencians als anys 40 i 50. 

Durant la dictadura, els trinquets es consideraven llocs de resistència, on es parlava, es pensava i es jugava en valencià. 

La pilota valenciana era l’excusa per a sentir-se lliure en una època on es volia acabar amb tota singularitat. 

Vols conèixer més sobre l’Home Bo? Visita aquest ENLLAÇ i no et perdis la nostra programació al web per saber quan pots gaudir de l’obra de Caterva Teatre